Hur du vet om du behöver lägga nytt tak eller inte

Att veta om man behöver lägga nytt tak eller inte kan vara rätt så klurigt, det är dessutom ett stort arbete som kostar mycket pengar så man vill inte göra det i onödan. Det är också så att man gör det så sällan att det kanske bara händer att det behövs en gång per livstid. Så det är svårt att gå på egen erfarenhet, det finns dock några som har erfarenhet man kan förlita sig på – takläggare. De vet precis när ett tak behöver bytas, det är deras jobb att veta det (och sedan byta det).

Takläggare är pålitliga

Så nu tänker du kanske att om du frågar en takläggare om ditt tak behöver bytas så kommer han garanterat svara ja eftersom han vill ha in jobb till sin takfirma. Vissa takläggare kanske kommer att dra en sådan fuling och låta byta ditt tak några år innan det verkligen behövdes. Men det är få av dem takläggare jag har träffat som skulle vara så oärliga. Det finns en viss heder hos yrkesmän och även om de skulle tjäna på att ljuga för en lekman kortsiktigt pris på takläggare stockholm så vet de att det kan leda till något ont i framtiden. Är man en någorlunda människokännare kan man känna av om takläggaren är oärlig eller inte.

När du helt säkert behöver byta

Om det läcker in kan du vara helt säker på att du behöver byta tak. Likaså om du är uppe på taket och hittar synliga skador, pannor som saknas andra hål och liknande. Ett tak skall vara helt och rent. Det skall absolut hålla tätt över hela taket, annars letar sig fukten in i huset och orsakar dyra skador. I regel håller ett tegeltak mellan 40-100 år, ett betongtak runt 100 och papp och plåt något kortare, säg 10-25 år. Så om du haft något av dessa tak ungefär så länge och taket verkar vara i dåligt skick så kan du vara rätt så säker på att det behöver bytas. Jag skulle säga att det är bäst att lita på din takläggare, de brukar ha koll på läget när det kommer till tak.